הכנה מעשית והלכתית לחג הפסח

אוסף מרוכז של עצות והלכות להכנה נכונה ויעילה של הבית לפסח

מלווה בהערות וטיפים חשובים לעבור את הנקיונות בשלום ולהגיע לפסח כשר ושמח

מרכז מודעות

חז"ל אמרו, כל הנזהר ב'משהו' חמץ בפסח, מובטח לו שלא יחטא כל השנה, ודרשו שה'משהו' הזה הוא קוצו של יוד, המפריד בין 'אחד' ל'אחר' (קוצו של יוד משנה את האות ר' לאות ד') וקוצו של יוד מפרידה בין חמץ למצה (משנה את האות ח' לאות ה'). 'במשהו' לחלק לשתי מילים 'במה' שהוא' – איש איש יחמיר לפי מדרגתו.

הכנה למצות סיפור יציאת מצרים בליל הסדר

ראוי לעיין לפני הפסח במדרשי חז"ל ובמפרשי ההגדה ובספרים הקדושים בעניין גודל הניסים והנפלאות שעשה הקב"ה לבני ישראל.

1. נקיון הבית כללי
2. ניקיון והכנת המטבח
3. קניות לפסח
4. מכירת חמץ
5. ביעור ושריפת חמץ

הערות כלליות:

א. בעת הניקיונות מומלץ לכוון כמובן על ניקיון והיטהרות פנימית לקראת האור הגדול של פסח (דפי הספר – הידע שיש בראש לנו, בגדים – המלבושים הרוחניים וכו').
ב. חומרי ניקוי חריפים הופכים שאריות חמץ למאוס לאכילת כלב.
ג. לא יאמר: כמה טורח פסח זה.

1. ניקיון הבית כללי

א. בגדים – רצוי לכבס את כל הבגדים לקראת הפסח.
הערה: את הכביסות לפסח, ובעיקר מפות או מגבות מטבח, צריך לכבס בחומרים כשרים לפסח וזהירות מיוחדת מעמילן.
כיסים וכפלי הבגדים – בדיקה יסודית עם מברשת שיניים שבקלות מוציאה כל פרורים שנשארו שם.
ב. ארונות – ניקיון יסודי לפני החזרת הבגדים.
ג. נעליים – למחמירים – נקיון סוליות מחמץ שדבק בהם.
ד. מיטות – בעיקר למי שנוהג לאכול במיטה ו/או מיטות ילדים.
ה. משחקי ילדים – ניקיון יסודי הכולל שטיפה במי אקונומיקה.
משחקים שלא ניתנים לניקוי צריך להטמין עד אחרי פסח במקום המיוחד לכך.
ו. ספרים –
1. ספרים בסיכון גבוה (שהיו על שולחן האוכל): בדיקה קפדנית של כל דף.
2. ספרים בסיכון נמוך: הוצאה ופתיחה במקום עם הרבה רוח שתדפדף בדפים.
3. ברכונים, ספרי בישול, מתכונים וספרים שדבק בהם הרבה חמץ צריך להטמין עד אחרי פסח במקום המיוחד לכך.
שולחנות + כסאות – ניקיון יסודי, במיוחד בפינת האוכל.
ז. תיקים וארנקים – ניקיון יסודי (רצוי עם שואב אבק).
ח. תכשיטים – נשים שמבשלות עם הטבעות על ידיהן.
ט. מכשירי טלפון – לנקות היטב. אם אפשר גם לפרק חלקים.
י. רצפה – ניקיון הפאנלים במיוחד באזורים הרגישים.
מהדרים – ניקיון החריצים עם שפכטל במיוחד באזורים הרגישים.
הערה: בימי הפסח כולו – לא מניחים מאכלים או כלים חמים על הרצפה.
מחמירים – במידה ונופל כלי או סכו"ם על הרצפה בכל זמן הפסח אין להשתמש בו יותר עד אחרי החג.
יא. ניקוי הרכב – רחיצה ונקיון יסודי בכל החורים והחריצים ולבודקו באור יום, ושוב לא להכניס בו חמץ.
השוכר רכב בערב פסח או באמצע פסח לא ישתמש בו עד שיבדקנו מחמץ.
הערה חשובה: בסיום הנקיונות לא לשכוח לרוקן את השקית של שואב האבק ולנקות אותו.

2. הכנת וניקיון המטבח

א. שייש –
1. ניקוי יסודי בחומר חריף.
2. עירוי מים רותחים מעלי בועות.
3. רצוי לא להשתמש בשיש בכלים חמים 24 שעות לפני ההכשרה.
4. ציפוי נייר אלומיניום (אלא אם כן מדובר על שייש אמיתי לא פגום).
ב. מיכל לחם, קרשי חיתוך, נפות – לנקות ולהצניע עד אחרי הפסח.
ג. אריחים – ניקוי יסודי וציפוי נייר אלומיניום או כל נייר מפריד.
ד. שולחנות (שנוהגים לשים עליהם סירים חמים) – לנקות היטב ואם אפשר לערות מים רותחים. לכסות בשתי מפות לפסח (או ניר אלומיניום ומפה).
ה. מפות ומגבות מטבח – מהדרים – חדש לפסח.
ו. כיורים –
הערת יסוד: כלי חרס לא מועילה להם הגעלה.
ניקיון ועירוי רותחים.
שימוש בכיור פלסטיק בזמן הפסח (ניתן לרכוש בחנויות).
מסננת כיור חדשה לפסח.
שפיכת רותחים וחומר ניקוי חריף בחור הניקוז.
מומלץ לפתוח ולנקות את הסיפון לפני פסח.
ז. ברזים –
1. ניקיון.
2. לפתוח זרם של מים רותחים ובמקביל עירוי מים רותחים מבחוץ.
3. נוהגים להוסיף גרב ניילון כמסננת בפתח הברז.
ח. ארונות מטבח –
1. הוצאת התכולה.
2. ניקוי יבש של פרורים.
3. ניקוי רטוב יסודי.
4. ציפוי והשמת מוצרים כשרים לפסח.
5. ניקיון תחתית הארונות שמעל הכיור ואזורי הבישול.
ט. מתקן ליבוש כלים – לנקות באופן יסודי.
כיריים של גז –
1. מהדרים – כיריים/חצובות/מבערים מיוחדים לפסח.
2. חצובות – ליבון קל.
3. מבערים – אש בוערת במשך שעה.
4. ניקיון יסודי וציפוי הכיריים בנייר אלומניום עבה.
5. מכסה הכיריים – כנ"ל.
י. קולט אדים – לא ניתן להכשיר. לנקות ולעטוף בנייר.
יא. כיריים חשמליות –
לא משתמשים 24 שעות לפני ההכשרה.
אחרי ניקיון, מפעילים על חם מירבי במשך שעה.
ציפוי בנייר אלומיניום עבה.
יב. תנור אפיה –
יש להימנע מלהכשירו! לנקות ולסגור באופן ברור. (כנ"ל תבניות אפייה).
יג. מקרר ומקפיא –
נקיון יסודי.
תשומת לב לגומיות שבדלת.
אם יש אפשרות מומלץ לפרק חלקים פריקים.
הערה: המשאירים במקרר בבית חמץ שנמכר לגוי, יצפינו אותו היטב וישימו מחיצה ברורה להפרידו משאר תכולת המקרר.
יד. פלטת שבת –
לא משתמשים 24 שעות לפני ההכשרה.
אחרי ניקיון, מפעילים על חם מרבי במשך שעתיים.
מוציאים מהחשמל ומערים מים רותחים.
ציפוי בנייר אלומיניום עבה.
טו. כלי ניקוי, מטאטא, יאה, פח –
לנקות היטב ולהטמין עד סוף הפסח.
רצוי לייחד כלים מיוחדים לפסח.
טז. הכשרת כלי אוכל- תהליך ההכשרה חייב להיות יסודי ומדויק, תחת פיקוח של תלמיד חכם המכיר את פרטי ההלכות המרובים.
מומלץ להדר ולרכוש כלים מיוחדים רק לפסח.
מנקים את הכלים היטב מכל שאריות מזון. טובלים ברותחים מבעבעים (בכלי גדול המיועד לכך – ישנם מקומות שונים בהם עושים את זה למען הציבור). טובלים בקרים. ישנם כלים המצריכים ליבון.
כלי האוכל של יתר השנה, מנקים היטב וסוגרים בארון המיוחד לעניין.
יז. תבלינים – רבים מהתבלינים מעורבים עם חמץ וצריך זהירות גדולה. מוטב לקנות סט תבלינים כשר לפסח ואת אלו של כל השנה להצניע.
יח. מזון של בעלי חיים (בהמות, עופות, דגים) – בירור סוגי אוכל הנקיים מחשש חמץ.

3. קניות לפסח

הערה: אשכנזים לא אוכלים קטניות בפסח. ספרדים כן. מעבר לזה, יש הנהגות שונות.
אין לסמוך על עכו"ם או קטנים בכל ענייני צרכי הפסח הדורשים אחריות.
תשומת לב מרבית לכך שהמזון שקונים כשר לפסח והחנות בה קונים עברה ניקיון לפסח.
המביא המצרכים הביתה יזהר להניחם במקום נקי ושמור מקטנים, שלא יפלו עליהם פרורי חמץ.
הערה: רבים נוהגים לשטוף את כל הירקות והפירות, כולל הביצים (רק במים קרים עם מעט סבון בלי להשרות) לפני הפסח.
מהדרים – קונים את כל מוצרי המזון לפני הפסח. לא מכניסים הביתה מוצרים חדשים בזמן הפסח ולא מקבלים מתנות.
בשר לפסח – הקונים או מבשלים בשר לפסח לא יאמרו בשר זה לפסח, שנראה כמקדישים לקורבן פסח, אלא יאמרו בשר זה ליום טוב.
הערה: אחרי הפסח, צריך מאוד להיזהר היכן קונים מוצרים שהיו חמץ. לבדוק אם בעל החנות מכר את החמץ שלו (תעודת מכירה של הרבנות). מקפידים על כך עד חג שבועות ויותר לא.

4. מכירת חמץ

א. מי שמשאיר חמץ בבית, ימכור החמץ.
ב. מי שלא, מוכר את החמץ הבלוע בכלים, בלי הכלים!
ניתן לעשות את זה בכל בית כנסת שכונתי כמה ימים לפני הפסח.
הערה: צריך להתייחס לעניין ברצינות גדולה וראוי למצוא תלמיד חכם שיעשה זאת עבורנו.

5. בדיקת ושריפת חמץ

א. בליל י"ד בניסן, לאחר שהבית נקי, עוברים עם נר בכל פינות הבית ובודקים היטב אחר שאריות חמץ. יש שעושים זאת גם עם נוצת אווז שאיתה אוספים את מה שמוצאים. לפני הבדיקה, מברכים על בדיקת חמץ.
ב. יש שנוהגים להחביא עשרה פתיתי חמץ. את הפתיתים יש לארוז היטב על מנת שלא יתפזרו בבית. עפ"י האריז"ל יש לכוון שעשרה פתיתים אלה הם כנגד עשרה כתרים של טומאה שאנו מוציאים מקרבנו.
ג. אחרי הבדיקה מברכים ברכת "כל חמירא וחמיעא" (מופיעה בכל הסידורים). המטרה לעשות הפקר את החמץ שאולי נשאר בבית (מה שלא מכרנו).
שריפת חמץ – למחרת, ביום י"ד, עד ארבע שעות של היום, חייב לשרוף את כל החמץ שברשותו, הפתיתים הנ"ל ועוד שאריות שאולי נשארו. לאחר מכן יברך שוב "כל חמירא וחמיעא". יותר אסור לאכול חמץ!

הערות נוספות:

זהירות מפרחים יבשים ותפזורות עלים שעלול להיות בהם אחד מחמשת מיני דגן.
קניית מברשות שיניים חדשות לפסח.

מעט הלכות חול המועד:
חול המועד הוא זמן קדוש כמעט כמו החג עצמו.
לא עובדים, מסתפרים, כותבים, מציירים, מכבסים (אלא במקרה של צורך גדול).
"אין שמחה ללא בשר ויין" – להרבות בסעודות של בשר ויין.

פסח כשר ושמח!

מוקדש לעילוי נשמת עמרם חיים בן יהודה ז"ל ת'נ'צ'ב'ה

אודות הכותב

מרכז מודעות

השאר תגובה